Könsskillnader och könsroller

Ett av de mest grundläggande antagandena inom vår kultur är att det finns två kön (manligt och kvinnligt) och att det finns vissa skillnader mellan dessa. Dessa påstådda skillnader kan vi dela upp i skillnader i 1) biologi, 2) beteende, 3) erfarenhet, 4) stereotyper och 5) ideal.

Biologiska könsskillnader

Människor föds med könsorgan som oftast går att kategorisera som manliga eller kvinnliga. Utseendet på dessa varierar mycket inom varje kön och ibland är det svårt att avgöra om könsorganet är manligt eller kvinnligt (så kallat intersex). Genetiskt kan vi se att dessa skillnader oftast överensstämmer med könskromosomernas uppsättning av antingen XX (kvinnor) eller XY (män). Detta kallas primära könsskillnader.

Sekundära könsskillnader utvecklas över tid, framför allt på grund av könsorganens hormonproduktion. Män blir i genomsnitt längre än kvinnor, utvecklar större muskelmassa och mer hår, medan kvinnor oftast får större bröst och bredare höfter.

Normalfördelning

De flesta mänskliga egenskaper är vad vi kallar normalfördelade, vilket innebär att en majoritet ligger nära genomsnittet medan en liten grupp sticker ut från mängden dels över, dels under genomsnittet. De flesta människor är till exempel ungefär lika intelligenta (nära genomsnittet) medan några är påtagligt över och andra under genomsnittet.

Även egenskaper där det finns stora könsskillnader är oftast normalfördelade inom varje kön och överlappande mellan könen. Svenska män är i genomsnitt 180 cm medan svenska kvinnor är 166 cm. Skillnaden är alltså 14 cm. Spridningen inom varje kön är mer än 40 cm, alltså betydligt mer än skillnaden mellan könen. En del kvinnor är alltså längre än en del män, vilket gör stereotypen ”män är längre än kvinnor” missvisande om vi inte lägger till ordet ”oftast”.

Beteende

När vi mäter skillnader i beteende hos män och kvinnor ser vi att dessa är väldigt få. Män är i genomsnitt mer fysiskt aggressiva, attraherade av kvinnor, positiva till tillfälliga sexuella förbindelser och masturberar oftare. Flera studier visar dock att män i genomsnitt beter sig mindre aggressivt och kvinnor mer aggressivt när de tror att andra inte vet vilket kön de har. Och kvinnor är i genomsnitt lika positiva till tillfälligt sex som män om de tror att de kommer att bli sexuellt tillfredsställda.

Erfarenhet

Beteende är en produkt av både biologi och social påverkan, men hur mycket som är arv och hur mycket miljö har diskuterats länge. Från det att vi föds behandlas vi olika på grund av vårt kön, vilket förstås påverkar både vår självbild och vår uppfattning av kön. Även här är det förstås stor variation inom könen, vilket gör det svårt att tala om ”den kvinnliga, respektive manliga, erfarenheten”. Exempelvis finns det erfarenheter av att som flicka/kvinna bli behandlad som pojke/man och tvärtom.

Att bemötas som homo- eller bisexuell, transperson eller queer har för många inneburit att bli behandlad som en defekt människa eftersom en inte såg ut eller betedde sig som en genomsnittlig pojke, flicka, man eller kvinna. Men i vissa fall också att bli respektfullt behandlad som en människa med sitt eget kön och sexualitet.

Stereotyper

De flesta människor utvecklar redan före tre års ålder en överdriven föreställning om könsskillnader – vi tror att kvinnor och män är mer olika än de egentligen är, samt att kvinnor är mer lika varandra och män mer lika varandra än de egentligen är. Dessa stereotyper, i likhet med stereotypa föreställningar om olika etniska grupper, ålder, religion, genus, sexualitet, funktionsvariationer, yrke, utseende etc, ger oss en upplevelse av förståelse och förutsägbarhet. Vi slipper känna oss osäkra och nyfikna inför varje människa vi möter. Ofta tror vi till exempel att kvinnor är emotionella, känsliga, omhändertagande, passiva, undergivna och attraherade av män, medan män är rationella, individualistiska, självhävdande, aggressiva, aktiva, dominanta, teknik-kunniga, attraherade av kvinnor och mer sexuella än kvinnor.

Stereotyper bygger ibland på ett faktum (till exempel att de flesta kvinnor söker en manlig partner), men risken är att vi glömmer bort olikheterna inom gruppen, i det här fallet att många kvinnor söker en kvinnlig partner, en partner av annat genus, flera partners eller ingen partner alls.

Stereotype threat

Ibland bygger stereotyper på myter, till exempel att tjejer är sämre på matte än killar. Och oavsett om de bygger på fakta eller myter så får de ofta ett eget liv. Om vi riskerar att bekräfta en negativ föreställning om den grupp vi anses tillhöra upplevs detta ofta som ett hot som väcker oro (stereotype threat). Om tjejer förväntas vara sämre på matte kan det till exempel göra en del av dem så oroliga att de presterar under sin egentliga förmåga på ett prov, vilket förstärker både deras egen och andras stereotypa föreställning.

Normer och bestraffning

Förutom att vi har en idé om hur män och kvinnor är, har vi också åsikter om hur män och kvinnor borde vara. Ofta överensstämmer dessa normer med våra stereotyper och ofta bestraffas vi när vi bryter mot dessa. En kvinna som satsar på sin karriär istället för familj, eller väljer ett stereotypt ”manligt” yrke som till exempel chef eller lastbilschaufför, får ofta betala ett högt pris för detta. En öppet homosexuell man riskerar i många kulturer att misshandlas, fängslas eller dödas.

Reflektera över vad du själv tror skiljer kvinnor, män och trans-/queer-personer gällande biologi, beteende och erfarenhet, samt vilka stereotypa uppfattningar och ideal du ser i samhället!

Är du nyfiken på att lära mer om könsroller och könskillnaden? Vi ska ha infoträff för kvällsgruppen Bygga bättre relationer den 10e maj 2023. Anmäla dig gärna via vårt kontaktformulär.

Björn Christensen, 2023

Föregående
Föregående

Att ge och ta emot återkoppling (feedback)

Nästa
Nästa

Att formulera mål