Separationer och oavslutade affärer – en del av livet

Separationer är en oundviklig del av livet. Från de mikro-separationer som sker varje gång vi bryter blick-kontakten till den oåterkalleliga separationen när någon dör. Vi kan antingen vara medvetna om separationen eller inte och vi kan benämna den eller inte. Vi kan utforska och uttrycka våra upplevelser, behålla dem för oss själva eller hålla våra känslor ifrån oss. Oavsett vad vi väljer kommer detta att ha en effekt på oss själva, andra och våra relationer.

Ett tydligt avsked är en påminnelse om realiteten att varje gång vi ses kan vara den sista, vilket ger oss en möjlighet att ta vara på mötet, att säga, fråga och utforska något som känns viktigt. Att avsluta något oavslutat.

Oavslutade affärer

Oavslutade affärer är upplevelser som vi hittills valt att hålla för oss själva, men som hör hemma i relationen/gruppen. Det kan vara att vi känner tacksamhet, avund, nyfikenhet, frustration, skuld, sorg etcetera, antingen i relation till en specifik person eller till gruppen som helhet. Att dela dessa upplevelser med personen/gruppen är ett sätt att ta upp min auktoritet och bli mer autentisk/verklig både för mig själv och för andra. Det kräver mod men kan bidra både till min egen, andras och gruppens utveckling.

Att ta tillbaka projektioner

Vi har alla en tendens att projicera delar av oss själva på andra. Ofta gör vi detta för att vi inte vill kännas vid dessa delar. Vi betraktar andra som ängsliga, svaga, behövande, aggressiva, egoistiska etc för att slippa inse att även vi själva har dessa sidor. Eller så ser vi andra som kompetenta, starka, attraktiva, varma, roliga etc. för att vi har svårt att tro att vi själva besitter dessa egenskaper, eller för att slippa det ansvar som följer med dessa egenskaper.

Att ta tillbaka våra projektioner innebär att vi sätter ord på dem och utforskar hur det är att äga dem. Vi upptäcker nya aspekter av oss själva, utvecklar vår empatiska förmåga och lämnar den andre fri att vara sig själv. Särskilt kollektiva projektioner tvingar in individer i roller som är svåra att ta sig ur på egen hand och om vi kan ta tillbaka dessa – låta gruppen snarare än individen äga upplevelsen/egenskapen – så kan det bli en transformerande erfarenhet för alla inblandade.

Frågor

  1. Är du medveten om något mönster för hur du brukar separera (i mikro- till makroseparationer)?

  2. Gör du tydliga avslut eller slätar du över, låter relationer rinna ut i sanden?

  3. Bestämmer du ensam om relationen ska avslutas eller gör du det tillsammans?

  4. Tillåter du dig att uppleva/känna separationer?

  5. Sätter du ord på dina upplevelser eller behåller du dem för dig själv?

  6. Är du nöjd med ditt mönster eller vill du ändra på det?

Björn Christensen, 2023.

Nästa
Nästa

Att ge och ta emot återkoppling (feedback)